Sakarya24 Sakarya Haberleri

Taraklı’da gastronomi merkezi oluşturulacak

SUBÜ ile Sakarya Valiliği ortaklığında hazırlanan ve yürütücülüğünü Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün yapacağı proje ile Taraklı’da ‘Lezzet Durakları’ adında şehrin ve ilçenin kültürünü yansıtacak bir gastronomi merkezi oluşturularak yerel ürünlerin kullanıldığını yemekler servis edilecek.

0 64

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Sakarya Valiliği ortaklığında yürütücüsünün Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olduğu ‘Sakarya Gastronomisi ve Lezzet Durakları’ isimli bir proje hazırlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hibe verilen ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) koordinasyonunda Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında yürütülen proje ile Taraklı’da ‘Lezzet Durakları’ adıyla bir gastronomi mekânı oluşturulacak. İştirakçileri arasında Taraklı Belediyesi ve Sakarya Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin yer aldığı proje ile Sakarya’da turizm gelirlerini çeşitlendirmek, şehrin yemek kültürünü ve bu anlamdaki potansiyelini kullanarak özellikle kırsal alanların turizm gelirleri ile bölge insanlarının üretim ve iş gücüne katılımını artırmak hedefleniyor. Böylelikle yeni istihdam alanlarıyla kırsaldan kente göçün azalması bekleniyor.

 

Markalaşmaya katkı sağlayacak

Toplam bütçesi 2 milyon 774 bin TL olacak proje ile Taraklı Hacı Murat Mahallesi’nde Taraklı’nın ve Sakarya’nın tarihini ve kültürünü yansıtacak konsepte sahip bir gastronomi merkezi oluşturulacak. Merkezde Sakarya’nın kültür ve turizm değerlerinin ve çeşitliliğinin artırılması için coğrafi işaretli ya da yerelde üretilen diğer gıda ürünleri yapılarak misafirlere servis edilecek. Projenin temel motivasyonları arasında Türkiye’nin özellikle yabancı turistler için önemli bir gastronomi merkezi olarak görülmesi, Taraklı’nın bozulmayan tarihi dokusu ve kolay ulaşılabilen bir geçiş güzergâhı üzerinde bulunması yer alıyor. İlk defa yerel ürünlerin kullanılacağı ve hazırlanıp servis edileceği merkezle Sakarya’nın marka şehir imajına katkı sağlanması, gastronomi şehri olarak markalaşması açısından ilk örnek olması amaçlanıyor. Gastronomi turizmi dört mevsim yapılabildiği için proje ile iş imkânı kısıtlı gençler ve kadın kooperatifleri de desteklenecek.

 

Önemli yan çıktılar bekleniyor

Taraklı’da kurulacak gastronomi merkezinin önemli yan çıktıları olması da projeden beklentiler arasında yer alıyor. Gastronomi kültürü üzerine kurulu hizmet çeşitliliğinin özendirilmesi, yerel ürünler üreten işletme ve kişi sayısının artması, gastronomi turizmine yapılan yatırımların artması kırsal turizmin gelişerek yerelde yaşayanların istihdam olanaklarının artırılması projeden beklenen yan çıktılar arasında yer alıyor. Danışmanlığını SUBÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Şengül’ün yapacağı projenin 24 ay içerisinde sonuçlandırılması hedefleniyor.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.