Sakarya24 Sakarya Haberleri

Döner Avrupa ile kültürel bütünleşmenin simgesi oldu

0 18

Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda yayınlanan ‘Memleket Treni’ programına katılan SUBÜ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Şengül, AB’nin Türk
dönerini tescile hazırlanmasına yönelik açıklamalarda bulunarak dönerin Türklerin
Avrupa’ya göçünde kültürel bütünleşmenin bir simgesi haline geldiğini söyledi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak
Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Şengül, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT),
Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda (TSR) yayınlanan ‘Memleket Treni’ programının canlı yayın
konuğu oldu. Sunucu Gülnur Akalın’ın sorularını cevaplayan Şengül, Avrupa Birliği’nin (AB)
Türk dönerini geleneksel ürün adı olarak tescile hazırlanmasına ilişkin değerlendirmelerde
bulundu.
Bir ilk olacak
Türk döneri için kritik bir adım atıldığını kaydeden SUBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm
Başkanı Prof. Dr. Serkan Şengül, “Uluslararası Döner Federasyonu’nun başvurusu ile başlayan
süreçte döner, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geleneksel ürün adı olarak
tescillendi. Daha sonra 2022 yılında AB’ye tescil için başvuru yapıldı. Geçtiğimiz günlerde AB
Resmi Gazetesi’nde başvuru olarak yayınlanan dönerin kabulü için önümüzde 3 aylık bir itiraz
süreci var. Bu süreçte herhangi bir itiraz olmaz ise tescil kesinleşecek. Döner, 1962'den 1979'a
kadar yoğun bir şekilde devam eden Türklerin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya göçünü
neticesinde kültürel bütünleşmenin bir simgesi haline geldi. Dönerin adı ve üretim süreci
değişmeden Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldı. Türk mutfağında da dönerin ayrı bir yeri
vardır. Avrupa’da en popüler sokak lezzetleri arasında olan döner, Türkiye'den AB'de tescillenen
ilk geleneksel ürün adı olacak” ifadelerini kullandı.

Leave A Reply

Your email address will not be published.